KOŠARICA 0

Vrste autosjedalica

Autosjedalica

Kada kao roditelj po prvi puta dobijete zadatak izabrati najbolju sjedalicu za svoju bebu, shvatite koliko taj zadatak nije ni malo lak. Puno informacija sa različitih strana i velik izbor nije nešto što će Vam pomoći. Ali pomoći ćemo Vam mi. Sve bitne informacije stavili smo na jedno mjesto, za lakše snalaženje. 😊

 

Autosjedalica je svakako dio opreme koju bi trebali nabaviti prije rođenja djeteta, jer će Vam trebati već prilikom izlaska bebe iz rodilišta. Već tada beba se mora prevesti sigurno i u ispravno postavljenoj autosjedalici. Upravo autosjedalica štiti vašu bebu i trebali bi joj posvetiti veliku pažnju.

 

Znate li da pravilno korištenje autosjedalice smanjuje rizik od smrti uslijed sudara čak do 70%?

U Hrvatskoj je obavezno djecu prevoziti u autosjedalicama ( i /ili pomoćnim postoljima) do visine od 150 cm i težine 36 kg.  

Moramo znati da svaka autosjedalica prije dolaska u prodaju mora zadovoljiti određene uvjete i osigurati maksimalnu zaštitu i udobnost tijekom vožnje.

 

Trenutno je na tržištu dostupno nekoliko kategorija autosjedalica.A kako odabrati baš savršenu za svoju bebu? Vaš odabir ovisiti će o djetetovoj: dob,visini,težini,raspoloživom budžetu,dodatnim karakteristikama koje želite da autosjedalica imat (Isofix,rotiranje sjedalice,mogućnost montiranja pomoću adaptera na kolica…)

 

Grupa 0+ 

                                   

U ovu kategoriju spadaju autosjedalice za bebe od njihovih prvih dana. Namijenjene su za korištenje od izlaska iz rodilišta pa dok je dijete ne preraste težinom ili visinom (obično oko godine dana starosti djeteta). Upravo u ovu kategoriju spada „autosjedalica jaje“. Ova kategorija je namijenjena za težinu do 13 kg. I postavlja se u smjeru suprotnom od smjera vožnje.

 

Grupa 0+ /1 /2/ 3

 

Autosjedalice iz grupe 0+/1/2/3 su za djecu od 0 - 36 kilograma, odnosno otprilike od rođenja do 12. godine djetetova života. Autosjedalice, ovisno o modelu i starosti djeteta, mogu se pričvrstiti auto pojasom ili dolaze s Isofix priključkom. 

                           

Grupa I

 

Iduća grupa autosjedalica je grupa I za djecu od 9 do 18 kilograma, tj. od otprilike 9 mjeseci do 4 godine. Smatra se da je dijete preraslo autosjedalicu grupe I kada mu je vrh naslona autosjedalice došao do razine polovice uha.

Naša kolekcija autosjedalica dostupna je OVDJE.

 

Grupa I/II/III

 

Grupa pogodna za djecu težine između 9-36 kg.,tj. od 9 mjeseci do 12 godina djetetova života. Ovakve autosjedalice su vrlo isplative jer ih dijete može koristiti sve dok mu ne bude zakonom dozvoljeno da samostalno sjedi na automobilskom sjedalu. 

                          

Grupa II / III

 

U sjedalice grupe II/III dijete se veže pojasom automobila i uloga takvih sjedalica je otežati dijete kako bi pojas na njega djelovao, te povisiti dijete i osigurati pravilnu putanju pojasa. To znači da pojas treba pravilno sjedati djetetu na kukove i ne smije prelaziti preko vrata nego treba biti namješten na rame djeteta. Osim toga, sjedalica treba imati zaštitu za tijelo, ramena, vrat i glavu. Grupa II / III za djecu od 15 - 36 kilograma, odnosno otprilike od 3,5 do 12. godine djetetova života.

 

Ne zaboravite:

Košare i nosiljke nisu prihvatljiva sigurnosna prijevozna sredstva za bebe u motornom vozilu i njihovo korištenje ne pruža djetetu sigurnost u automobilu.

Najsigurniji smjer vožnje za djecu je onaj unatrag (suprotno od smjera vožnje). Novije preporuke nalažu da se djeca prevoze u autosjedalici okrenutoj u smjer suprotan od smjera vožnje što duže,ili otprilike do treće godine života.

 

Ukoliko trebate dodatni savjet i preporuku za autosjedalicu – obratite nam se s povjerenjem! 😊 Tu smo za Vas!

 


Stariji post Noviji post