KOŠARICA 0

Najveći vodič opreme za novorođenče za 2023. godinu

očekivanje bebe

Kada jednog dana ugledate plusić na testu za trudnoću, obuzme Vas neopisiva sreća, strah, uzbuđenje, nemir – ma zapravo cijeli koloplet emocija i naravno najveće pitanje od svih: kako se najbolje pripremiti za dolazak toga malog slatkog bića.

Uz sve pretrage koje obavljate (a vjerojatno će vas iznenaditi koliko ih ima), kreće i uređenje sobice, kao i priprema mnogobrojne opreme za dolazak vašeg bebača.

Važno je da ne pretjerujete s količinom stvari, pogotovo s odjećom, jer bebe uistinu jako brzo rastu i odjeća im preko noći postaje premalena. Računajte naravno i da će te nešto od dječjih potrepština dobiti i na poklon od svojih bližnjih, a u tom slučaju idealno bi bilo da im kažete što vam nedostaje tako da znaju što kupiti kao poklon. Naravno, odjeću možete posuditi ukoliko imate nekoga bliskoga čija beba je rođena u slično godišnje doba. Odjeću je dovoljno proprati i izglačati kako bi se riješili eventualnih bakterija.

Najvažnije je dakako pripremiti stvari za prva tri mjeseca djetetova života, u tom razdoblju za bebu treba najviše stvari. Pripremite se na vrijeme kako bi ste smireno provodili vrijeme s vašom bebicom i partnerom u tim prvim mjesecima.

SOBICA

Što pripremiti?

 • Krevetić- važno je naravno da bude siguran, obratite pozornost na njegovu čvrstoću, dubinu i rubove, te da je od prirodnog materijala i bojan prirodnim bojama. Vodite račun da se jedna strana krevetića, odnosno ogradica može spuštati, te da ima barem dvije visine položaja madraca, jedan dok je beba manja, da se ne morate saginjati previše, a drugi kad je beba veća i može sjediti. Razmak između prečki ograde ne smije biti prevelik, tj. ne preporučuje se da bude veći od 6 cm.
 • Kolijevka - moderna kolijevka, koja je lagana, lako sklopiva, prenosiva, te se može koristiti i kao putna kolijevka je uistinu praktičan odabir. Ukoliko ste u mogućnosti, birajte kolijevku kod koje je moguće podesiti nagib, u tom slučaju vam neće trebati kosi jastuk ispod madraca, koji se često koristi da olakša bebi grčeve. Također, jako je zgodno da uz kolijevku dolazi i remen kojim se kolijevka može pričvrstiti na bračni krevet i na taj način bez brige biti otvorena prema krevetu.
 • Posteljina za krevetić i zaštitna ogradica – računajte da će vam trebati barem dva kompleta posteljine za krevetić i jedna zaštitna ogradica za krevetić. Prvo naravno kupite krevetac, a tek kada budete znali točne dimenzije krevetića možete izabrati posteljinu i ogradicu. Posteljina bi trebala biti kvalitetna, od prirodnog materijala i finog tkanja, da ne bude gruba prema osjetljivoj koži bebe. Kod odabira zaštitne ogradice vodite računa da je dovoljno visoka i da će poslužiti svrsi i kad beba malo poraste. Također, vodite računa da se navlaka može skidati i prati, te da ju je lako održavati.
 • Komoda za previjanje – i ovdje kao i kod mnoštva opreme za bebe postoje različiti modeli sa različitim funkcionalnostima. Može biti s kadicom za kupanje i ladičarima, koje kasnije kad beba poraste možete koristiti kao namještaj u dječjoj sobi, ili može biti bez toga. Za one s manjim životnim prostorom postoje zidne prematalice koje se montiraju na zid, sklopive su i jako praktične za male prostore.
 • Ležaljka i njihaljka – je još jedan od proizvoda koji je koristan kada beba ne želi bit sama. Možete je koristi primjerice prilikom obavljanja svakodnevnih poslova kad želite imati svoju bebicu na oku, u dnevnom boravku, kuhinji ili sl. Praktično je da ima i neke igračkice za zabavu. U novije vrijeme je popularna 3 u 1 ležaljka i njihaljka, koja ima tri položaja, za igru, spavanje i hranjenje.
 • Dekice - u novije vrijeme mame sve više preferiraju bambus pletene dekice koje su mekane, sigurne i kvalitetne, koja imaju antialergijska i antibakterijska svojstva. Jako je važno da su dekice prozračne tj. u slučaju da dekica prekrije bebino lice da beba može i dalje disati. Naravno pazite i da su prikladne za pranje u perilici rublja.
 • Jastuk za nošenje bebe – može biti jako koristan dodatak dječjoj opremi jer omogućava lakše prenošenje bebe. Bebu drži u čvrstom položaju i čuva bebinu glavicu od naglih pokreta. Obično se koristi do 4. mjeseca bebina života, a kasnije se može koristiti kao podloga za igranje ili pokrivač u zimskim danima.
 • Jastuk za dojenje – ovo je vrlo vjerojatno nešto što već imate u svom asortimanu, jer je to ujedno i takozvani jastuk za trudnice koji u trudnoći olakšava spavanje i traženje idealnog položaja s bebom u trbuhu 😊. Osim u trudnoći, jastuk se koristi kod dojenja i kao zaštitna ogradica za bebu. Jastuk bi svakako trebao imati perivu navlaku, koja se lako skida i čisti.
 • Noćno svijetlo za bebinu sobu – ovo naravno nije obavezan dio opreme za bebu, ali je zgodno da u sobi gdje se nalazi beba imate opciju nekog blagog svjetla. Danas na tržištu ima veliki izbor noćnih lampi različitih dimenzija, boja i oblika. Međutim, praktično rješenje je i neki od multifunkcionalnih uređaja za projekciju svjetla i glazbe.
 • Baby monitor – izuzetno korstan dodatak za dječju sobicu. Ovo je svakako jedna od stvari koja će vam pomoći dok imate malu bebicu. Da ne bi morali često provjeravati što beba radi dok obavljate kućanske poslove, jednostavno istražite baby monitore i odlučite koje sve funkcionalnosti vam trebaju.

  KOZMETIKA I NJEGA

  kupanje bebe

  Kupke i kozmetika vam za početak neće biti nužni, jer prema velikom broju preporuka od strane pedijatara - bebu je najbolje kupati čistom vodom u koju možete staviti par kapi bademova ulja.

  Bebe u početku teško dišu na usta, jer je to nešto što zapravo tek trebaju naučiti, pa je važno nos držati prohodnim i čistim, a najjednostavnije je to činiti s fiziološkom otopinom. Pumpice za nos i aspiratori koliko god praktični, mogu biti i opasni ako se s njima ne rukuje kako treba, barem dok je beba jako mala.

  Što pripremiti?

  • Jednokratne pelene – ovo je naravno važno samo ukoliko ste se odlučili na korištenje jednokratnih pelena, inače ovo možete preskočiti. Za pelene je važno da budu primjerene kilaži vaše bebe, da su sigurne za bebinu kožu, nepropusne i kvalitetno upijaju tekućinu, te omogućuju udobnost vašoj bebi. Važno je da je bebina guza čista i suha, pa je na početku najbolje mijenjati pelene svaka 2 do 3 sata. Trebati će Vam najmanje 5 do 10 komada dnevno.
  • Jednokratna podloga za prematanje – kad se s vašom bebom nalazite izvan svog doma, jednokratna podloga za prematanje je dosta praktičan proizvod. Podloga mora biti nepropusna i naravno mekana.
  • Krema za njegu bebine guze - je još jedna od stvari koja će vam trebati. Najbolje bi bilo da je na prirodnoj bazi bez aditiva, 100% prirodnog sastava, da dubinski hrani kožu i da je blagog i ugodnog mirisa. Krema se nanosi u tankom sloju na guzu i prepone, te ju je poželjno nanijeti pri svakom presvlačenju bebe.
  • Spremnik za iskorištene pelene - u novije vrijeme moderne mame koriste spremnik za jednokratne iskorištene pelene, koji se pokazao dosta praktičnim jer sprječava širenje bakterija i neugodnih mirisa.
  • Tetra pelene - moraju biti mekane i kvalitetne, najbolje su one izrađene od 100% pamuka, koji daje mekoću i nježnost koži vaše bebe. Tetra pelene imaju višenamjensku svrhu, za široko povijanje, kao podloga za glavicu na krevetu ili kolicima, za prekrivanje kolica u slučaju jakog sunca, za brisanje bebe kod bljuckanja, kao podloga za prematanje bebe i sl. Uglavnom tetra pelene su nešto što će te najvjerojatnije dosta koristiti. Radi praktičnosti, ako možete, pripremite si 15-ak komada.
  • Vlažne maramice - poželjno je da imaju visoki postotak čiste vode i vitamin E, da su nježne, blage, ugodnog mirisa, bez sapuna, alkohola i parabena. Važna je i kvalitetna ambalaža, jer čuva vlažnost maramica.
  • Rupčići (gaze) - preporučuje se da se beba ne kupa u vodi dok joj ne zaraste pupčana ranica, jer ona mora biti suha i čista. S obzirom da tako malu bebu nije preporučljivo kupati u vodi, najjednostavnije je zapravo koristiti gaze umočene u vodu i na taj način lagano prebrisati bebicu. Gaze su također korisne i kod presvlačenja bebe, jer s njima možete posušite bebinu guzu i prepone, a sve kako ne bi došlo do osipa i crvenila na bebinoj koži.
  • Fiziološka otopina za nos - prohodnost i čist nos kod bebe je izrazito važan, jer bebe ne znaju ispravno disati na usta. Često dolazi do začepljenosti nosa, zbog vremenskih uvjeta, suhog zraka, prašine, prelaska iz jedne prostorije u drugu, gdje su temperature različite i sl. Kod sisanja bebi su zauzeta usta, te u koliko je nos začepljen beba teže diše, stoga dolazi do smetnji pri hranjenju, beba je plačljiva, razdražljiva, nemirna, i slabije spava, zato je izrazito važno održavati bebin nos čistim.
  • Set za njegu i higijenu – vjerojatno ste već čuli preporuku od drugih mama da si kupite set za njegu i higijenu. Set se sastoji od više stvari od kojih su zapravo sve jako korisne:
   • Digitalni toplomjer, koji lako i brzo izmjeri bebinu temperaturu.
   • Aspirator za nos s mekim vrhom – za čišćenje bebinog nosića
   • Mekana četka, iznimno korisna u slučaju pojave tjemenjača, Inače, tjemenjače se najčešće pojavljuju od četvrtog ili petog tjedna djetetova života, pa sve do navršene godine dana. Poželjno ih je uklanjati mekanom četkom.
   • Četkice za zube koja se postavlja na prst, te kasnije kada bebi počinju rasti zubići, četkica se koristi za nježno masiranje bebinih zubića.
   • Komplet za njegu noktića s grickalicom i rašpicama. U početku možete koristiti rašpicu, jer su bebini nokti mekani, a nakon mjesec dana možete bebi rezati noktiće, ali i dalje budite pažljivi. Bilo bi dobro da imate pomoć partnera, te da jedna osoba drži rukicu bebe, a druga reže nokte ili da režete noktiće kada beba čvrsto spava ili se zabavlja s nekom igračkom.
  • Štapići za uši - štapići moraju biti kvalitetni i dovoljno čvrsti, bez umjetnih i kemijskih sastojaka. Uvijek pažljivo čistite bebina uha, i birajte štapiće za zadebljanjem koja ne mogu prodrijeti u bebin ušni kanal. Kožu iza uha koja se često zna zaprljati možete očistiti vodom i blaznicama.
  • Komplet za njegu pupka - sterilne gaze i antiseptički prašak. Potrebno je pravilno njegovati pupak, te držati suhim i čistim područje oko pupka, koje se njeguje više puta dnevno, tu najvjerojatnije možete računati na patronažnu sestru koja bi vam trebala pokazati najbolji način njege. Sterilne gaze moraju biti od prirodnih materijala i dermatološki ispitane. Važno je napomenuti da pelena ne smije prelaziti preko pupčane rane, kako vlaga iz pelene ne bi došla do pupka, te da pupčana ranica mora biti na zraku kako bi što lakše zacijelila.
  • Kadica za kupanje – s obzirom da ćete je vjerojatno dosta često nositi gledajte da je lagana i da ima otvor na dnu za ispuštanje vode. Kadica se obično koristi do godine dana bebina života, kasnije se bebe vole kupati u kadi za odrasle, jer imaju više prostora za sebe i igračkice.
  • Baby ulje – trenutni trendovi tvrde da je bademovo ulje idealno za njegu kože bebe. Koristi se za njegu kože, smiruje upalu, pelenski osip a kožu čini glatkom. Par kapi ulja možete ukapati i u bebinu kupku. Preporučuje se čisto i hladno prešano bademovo ulje.
  • Ručnik – za kupanje je najbolje odabrati onaj koji ima i ušivenu kapicu, tako da bebinu mokru glavicu nakon kupanja možete odmah ugrijati. Osim ručnika za kupanje bit će vam korisno imati barem dva mala ručnika za lice. Ukoliko je moguće birajte proizvode od prirodnih materijala.

  ODJEĆA

  Slaganje robice za bebuNaravno, neizostavan dio opreme za bebu je i robica, no ovdje savjetujemo da budete umjereni, jer bebice, a posebice novorođenčad, uistinu jako brzo prerastu bilo koji komad odjeće. Birajte odjeću za bebu koja je 100% pamuk. Odjeća mora biti komotna, ali i odgovarajuće veličine. Bebinu odjeću operite na višoj temperaturi s deterdžentom za dječju robicu, a ukoliko koristite omekšivač, isperite dva puta odjeću i poslije je izglačajte, da uništite eventualne bakterije. Nakon prvih šest tjedana ne opterećujte se više s glačanjem robice, jer beba mora biti izložena kućnim bakterijama, kako bi organizam stvorio imunitet.

  Što pripremiti?

  • Bodi benkice po pet komada veličine 56 i 62.
  • Bodići do 10 komada, veličina 56 i 62, ovisno o godišnjem dobu, dugi ili kratki rukavi.
  • Jednodijelna odjelca veličina 56 do 62.
  • Jaknice jednu ili dvije ako je hladnije doba godine.
  • Čarapice do pet komada.
  • Kapice pamučne 2 komada.
  • Rukavice za rukice 2 komada.
  • Hlačice 2 komada.
  • Majice 3 komada.
  • Podbradnjaci koji su plastificirani odozdo, radi lakšeg održavanja.
  • Pidžamice 2 komada najbolje s kopčanjem i preko nogu radi lakšeg mijenjanja pelena.
  • Štramplice 5 komada, ako očekujete zimsku bebu.
  • Cipelice 0 do 3 mjeseca 2 para, za izlazak šetnju.
  • Neka zgodna odjevna kombinacija za ušminkati vašu bebicu veličine 56 ili 62 za izlazak vani iz bolnice 😊

  PUTOVANJE

  Što pripremiti?

  • Dječja kolica - danas postoje uistinu razne kombinacije kolica i to je tema koju je nemoguće kvalitetno obraditi u nekoliko rečenica. Upravo iz tog razloga više o kolicima i odabiru možete potražiti na našem blogu u člancima posvećenima odabiru kolica. Ukratko, ono na što morate obratiti pažnju je da su kolica čvrsta i kvalitetna, sigurna, praktična, te da ne zauzimaju previše mjesta u vašem domu i automobilu. Osim navedenog, važna je dakako težina kolica i jednostavnost sklapanja. Velika košara ispod kolica je svakako plus. Posebno je važno lako i praktično montiranje košare i jaja na kolica.
  • Autosjedalica - ukoliko ste među onim rijetkima u Hrvatskoj koji ne koristite automobil, ovo naravno prekrižite s popisa. Istraživanja su pokazala da djeca koja tijekom sudjelovanja u prometu, ne sjede u autosjedalici, imaju sedam puta veće izglede izglede da pretrpe ozbiljne ozljede od djece koja sjede u autosjedalici i koja su pravilno vezana. Djecu mlađu od 15 mjeseci bi trebalo voziti u autosjedalici suprotno smjeru vožnje. Bitno je da autosjedalica odgovara veličini i težini djeteta.
  • Nosiljka za šetnju (klokanice) - smatraju se jako korisnim kod dojenčadi, jer pomažu u sprečavanju nastanka grčeva, sprječavaju displaziju kukova i sl. Istraživanje je pokazalo da bebe koje se nose manje plaču i mirnije su od nenošenih beba. Bitno je da nosiljka ima oznaku da je prošla sigurnosna testiranja, da je mekana, ne sadrži štetne kemikalije u sastavu tekstila, da ne prekriva glavu bebe i da beba nije prenisko u nosiljci.

  ZABAVA

  Što pripremiti?

  • Baby gym i podloge za igru - pri kupnji gledajte da je kvalitetan i sadržajno zanimljiv, od različitih materijala i da ima različite igračke i motive koji potiču razvoj djeteta. Služi za koordinaciju pokreta i vida, ojačava mišiće vrata, beba se oslanja na svoje rukice i uči puzati. Pri kupnji vodite računa o mekanoj podlozi, ali da su mekani i stupovi, odnosno držači, te da se baby gym lako održava.
  • Plišane igračke i tješilice – iz iskustva znamo da svaka mama razmišlja o igračkicama za svoju bebicu. Prilikom odabira provjerite da su sigurne. Plus je naravno ukoliko imaju zanimljive zvukove i glazbu, ogledalce ili šuškavi papir jer to bebe vole. Super je ako se mogu objesiti na kolica, zipku ili krevetić. Svojom mekoćom pružaju zaštitu vašoj bebi i privlače bebinu pozornost i razvijaju motoriku.
  • Muzički vrtuljak - svojim umirujućim melodijama i slatkim plišanim igračkama pobrinut će se za slatki san svake bebe. Prilikom odabire proučite koje još dodatne funkcije vrtuljak ima. Neki muzički vrtuljci mogu se postaviti i na kolica ili autosjedalicu kako bi bebu umirile i tijekom putovanja. S druge strane neki su vrtuljci ujedno i noćni projektori koji osvjetljavaju dječju sobicu, a slatkim uspavankama pomažu umiriti i uspavati bebu.

  OSTALA OPREMA

  Od mnogobrojnih stvari za dolazak vaše bebe, donosimo vam popis i ostale opreme za vašu bebu. Važno je da je navedena oprema provjerena i sigurna.

  Što pripremiti?

  • Set za fotografiranje - je potpuni hit među modernim mama, jer prati rast bebe od prvog dana, pa do godine dana. Najčešće se sastoji od mekane tetra pelene s posebnim motivima po izboru, te od kartica koje se postavljaju na podlogu. Kartice sadrže brojeve koji odgovaraju kalendaru, odnosno 12 kartica, tj. 12 mjeseci, te može sadržavati i kartice s blagdanima, npr. Božić, Uskrs, Nova Godina i sl. Vodeći svjetski brand ovdje je svakako Lulujo baby.
  • Mala bočica - dok je beba mala preporučuje se korištenje manjih bočica kategorija 0+, radi lakšeg rukovanja. Kada bebica poraste možete kupiti i bočicu koju beba može držati sama, odnosno može obuhvatiti ručicama. Važno je obratiti pažnju na veličinu dudice, kao i veličinu rupica, jer rupice reguliraju ulazak hrane u bebina usta. Dudice trebaju biti čvrste i izrađene od sigurnog silikona.
  • Duda varalica – ovo je zbilja proizvod koji ponekad može biti spas za uplakanu bebu 😊 Da li želite da vaše novorođenče koristi dudu je isključivo vaš izbor. Smatra se da se baba rađa s velikom potrebom za sisanje, te duda djeluje umirujuće i daje zadovoljstvo bebi. Smatra se da duda smanjuje rizik od iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) za 90 posto, pogotovo za bebe koje spavaju na trbuhu. Ukoliko se odlučite za korištenje dude varalice, svakako obratite pozornost na kvalitetu.

  O nama

  U internet trgovini svezabebu.hr nudimo široki asortiman proizvoda za bebe i majke, kao i široku paletu popratnih proizvoda. Sve što Vam je ikad trebalo za Vašu bebu od sada na jednom mjestu! Da ne bi bilo zabune, naći će te tu ponešto i za tate :)

  svezabebu.hr - Ljubav na prvi klik!

  Ponosni smo na brzinu naše dostave, na ponudu naših brendova u koje vjerujemo i koje i sami volimo, ponosni smo i na to što smo našim kupcima dostupni i nakon kupnje proizvoda, a posebno smo ponosni na naš personalizirani odnos s klijentima koji nam se uvijek vraćaju.

  Pratite nas na našim Facebook i Instagram stranicama!


  Stariji post