KOŠARICA 0

Kako sigurno postaviti autosjedalicu?

Za sigurnu vožnju vaših mališana bitno je da koristite autosjedalicu ili postolje, da je ispravno pričvršćena i odgovara veličinom. 

Autosjedalica primjerena uzrastu djeteta, koja je ispravno korištena smanjuje rizik pogibije djeteta u sudaru do 70%, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90%.

Kako postaviti autosjedalicu?

Autosjedalicu možete pričvrstiti sigurnosnim pojasom ili ISOFIX priključkom. Učvrščivanje autosjedalice sigurnosnim pojasom za automobil nudi fleksibilnost, ali zahtijeva od roditelja da budu oprezni za pravilno postavljanje sjedala.

Najsigurniji način vožnje u autosjedalici jest kada je okrenuta suprotno od smjera vožnje i ispravno pričvršćena.

autosjedalica - u smjeru voznje - obrnuto od smjera voznje

Ako vaša beba putuje u autosjedalici okrenutoj u smjeru vožnje i imate frontalni sudar, glava će se odbaciti naprijed. To stavlja veliki stres na glavu i vrat, što može izazvati ozbiljne ozljede. No, auto sjedalica okrenuta u smjeru obrnutom od vožnje štiti djetetovu glavu i vrat širenjem sila nad cijelim leđima - baš kao i kod astronauta.

Istraživanja pokazuju da je većina prometnih nesreća (oko 70%) frontalni sudar. Isto tako, utjecaj stražnjeg udara obično je manji jer se vozila kreću u istom smjeru, a ne jedno prema drugome. 

Autosjedalica treba radi sigurnosti biti postavljena na straženjem sjedalu, a ukoliko ju morate postaviti na prednje obavezno isključite suvozačev zračni jastuk!

Što je ISOFIX?

ISOFIX je međunarodno standardizirani sustav za autosjedalice. ISOFIX osigurava najsigurniji, najjednostavniji i najbrži način za pravilno postavljanje dječjeg auto sjedala. Iako većina automobila podržava ISOFIX priključak obavezno provjerite prije odabira autosjedalice. Većina ISOFIX autosjedalica podržava i vezanje pojasom, ali to nije uvijek pravilo. Uvijek dobro provjerite koji načini su podržani. Neke autosjedalice u sebi imaju ISOFIX priključak dok se neke postavljaju na bazu koja se pričvrsti ISOFIX-om za sjedalo. Pripazite prilikom kupovine ima li autosjedalica ugrađen ISOFIX ili se montira na bazu te dolazi li baza sa autosjedalicom ili se treba posebno kupiti.

Isofix

Na što još treba pripaziti?

Radi sigurnosti bitno je da ste dobro učvrstili autosjedalicu i ispravno vezali dijete u njoj. Najsigurniji način vezanja je s pojasom u 5 točaka, a razmak između pojasa i djeteta treba biti maksimalno 1 cm, tj. debljina prsta. 

 pojas u 5 točaka

Pojas u 5-točka najsigurniji je za bebe jer ide oko prsa i nogu, što utječe na ravnomjerniju raspodjelu sila prilikom prometne nesreće. Pripazite da kada pričvrstite bebu, prsni pojas prelazi prsa, a ne trbuha. To je uobičajena pogreška prilikom vezanja vaših najmilijih!

Sigurnu vožnju želi Vam vaš svezabebu.hr!

 


Stariji post Noviji post